to20140821

Servitör / Servitris / Hovmästare

Servitör / Servitris / Hovmästare

Som servitör/servitris eller hovmästare är man restaurangens ansikte utåt och huvuduppgiften är att se till att gästerna blir mätta och belåtna. Servitören/servitrisen tar beställningar och serverar maten. Hovmästaren tar hand om restaurangens gäster men organiserar, planerar och leder också arbetet i matsalen. Tempot på en restaurang är ofta högt och som servitör/servitris och hovmästare bör man därför vara serviceinriktad och stresstålig.
Som servitör/servitris/hovmästare tjänar man i åldern 25-39 i genomsnitt 20100 kr/månad. En servitör/servitris/hovmästare i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 23500 kr/månad.

  • Arbetsuppgifter

  • Utbildning

  • Framtid

  • Lön

  • Bra länkar

  • Som servitör/servitris och hovmästare arbetar man inom hotell- och restaurangbranschen. Det finns en mängd olika arbetsplatser för en servitörer/servitriser, från en kvarterskrog eller gourmetrestaurang till ett hotell eller kryssningsfartyg. Privata tillställningar och events är andra möjliga arbetstillfällen för servitörer/servitriser. På sommaren kan man som servitör/servitris arbeta på skärgårdskrogar medan det under vintern finns arbetstillfällen vid skidanläggningar. Hovmästare finns idag nästan bara på större och exklusivare restauranger.
  • Arbetsuppgifterna för en servitör/servitris kan variera beroende på arbetsplats och om det finns en hovmästare anställd. Servitörens/servitrisens uppgift är att servera gästerna mat och dryck. Vid privata tillställningar är mat och dryck ofta bestämt i förväg medan det på en restaurang ingår i servitörens arbetsuppgift att ta emot mat och dryckbeställningar från restaurangens gäster.
  • Under ett arbetspass ansvarar servitören/servitrisen för ett visst antal bord, en station.
  • I servitören/servitrisens arbete ingår att ge gästerna råd vid val av maträtter och dryck. Man måste kunna berätta om vilka rätter som serveras och hur de tillagas. Servitören/servitrisen bör också kunna ge förslag på vilken dryck som passar till den maträtt som valts.
  • På större och exklusivare restauranger är det vanligtvis hovmästarens uppgift att ta beställningar och råda gästerna vid val av mat och dryck. Hovmästaren tar emot gästerna när de anländer, visar dem till bordet och tar beställningar. På mindre restauranger är det vanligt att en så kallad placör tar emot gästerna och visar dem till deras bord.
  • Hovmästaren är även arbetsledare för serveringspersonalen och ansvarar för schemaläggningen. Att ta emot bordsbokningar, förbeställningar och planera sittningar, arrangera festmåltider och skriva menyer är andra möjliga arbetsuppgifter för hovmästaren. I hovmästarens arbete kan det också ingå att ansvara för stängningen av restaurangen samt för avstämningen av kassan. Det är vanligt att hovmästaren får rycka in och hjälpa serveringspersonalen i deras arbete när det är mycket att göra i restaurangen. En hovmästare kan även vara utbildad sommelier.
  • Servitören/servitrisen dukar av tallrikar och glas och lämnar det till disken allt eftersom gästerna äter färdigt. När gästerna ätit färdigt så sammanställer servitören/servitrisen notan och tar betalt. Det kan också ingå i servitören/servitrisens arbete att se till att kassan stämmer.
  • För- och efterarbete som till exempel att duka bord, vika servetter, putsa glas och bestick samt fylla på salt och peppar ingår vanligtvis också i serveringspersonalens arbete.
  • Idag när en stor del av befolkningen lider av olika allergier är de viktigt att serveringspersonalen och hovmästaren har kunskap om olika födoallergier och om specialkost. Som serveringspersonal och hovmästare måste man också följa alkohollagen och servera alkohol på ett ansvarsfullt sätt.
  • Som servitör/servitris är det viktigt att man är uppmärksam och lyhörd på gästernas önskemål. Tempot i ett restaurangkök är ofta högt och det är därför också bra om man som servitör/servitris är stresstålig och kan koncentrera sig på många olika arbetsuppgifter samtidigt.
  • Ljudnivån på en restaurang kan ibland vara hög och bullrig. Arbetet som servitör/servitris och hovmästare kan vara påfrestande för kroppen eftersom man står up en stor del av arbetspasset och tunga lyft förekommer.
  • Arbetstiderna för serveringspersonalen och hovmästare varierar beroende på arbetsplats. En del servitörer/servitriser/hovmästare arbetar dagtid men de flesta arbetar kvällar och helger.
  • Det har blivit allt vanligare med arbetsrotation på hotell vilket kan innebära att serveringspersonalen på ett hotell ibland utför andra arbetsuppgifter som städning eller receptionsarbete.
  • Inom gymnasieskolan finns utbildning som kan leda till arbete som servitör/servitris eller hovmästare vid Hotell- och Restaurangprogrammet inriktning restaurang och måltidsservice.
  • Utbildning inom restaurang och måltidsservice finns även inom Kvalificerad Yrkesutbildning (KY) och Komvux.
  • För att få anställning som hovmästare krävs vanligtvis tidigare erfarenhet från serveringsarbete. Det är vanligt att hovmästare lärs upp på arbetsplatsen.
  • Under de senaste åren har sysselsättningen inom restaurangbranschen ökat och arbetslösheten minskat enligt arbetsförmedlingen. Under det kommande året väntas dock efterfrågan på serveringspersonal och hovmästare inom restaurangbranschen att minska enligt arbetsförmedlingen.
  • Arbetslösheten bland servitörer/servitriser ligger idag på en högre nivå än genomsnittet för övriga yrken. Detta beror enligt arbetsförmedlingen på att många som söker sig till yrket saknar utbildning och erfarenhet från yrket vilket gör det svårare att hitta anställning. Det finns även regionala skillnader i efterfrågan på servitörer/servitriser.
  • På tio års sikt väntas enligt arbetsförmedlingen rekryteringsbehovet av serveringspersonal och hovmästare att öka i takt med att allt fler restauranger etableras samtidigt som många väljer att lämna yrkena för annat arbete. Tillgången på serveringspersonal och hovmästare väntas dock vara fortsatt god och restaurangbranschen får även ett tillskott av arbetskraft som invandrar från andra länder. Arbetsförmedlingen bedömer därför att servitörer/servitriser och hovmästare har mindre goda möjligheter till arbete i framtiden.
  • Restaurangbranschen är enligt arbetsförmedlingen konjunkturkänslig men den senaste tidens ekonomiska kris har ännu inte lett till avsevärt färre besökare på restaurangerna. En långlivad konjunkturnedgång kan dock leda till att hushållen drar in på konsumtionen vilket kan påverka restaurangbranschen negativt.
  • Som servitör/servitris/hovmästare tjänar man i åldern 25-39 i genomsnitt 20100 kr/månad enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) lönestatistik från 2009. En servitör/servitris/hovmästare i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 20000 kr/månad.

Referenser:

Arbetsförmedlingen (AMS).

Statistiska Centralbyrån (SCB).