on20201125

Reseledare, Reseguide, Resebyråtjänsteman

Reseledare, Reseguide, Resebyråtjänsteman

Idag har resandet blivit en livsstil och vi vill ständigt uppleva nya saker. Om man gillar att resa och att hjälpa andra människor hitta resor och upplevelser är ett yrke inom resebranschen att överväga.

Reseledare, resebyråtjänsteman, reseproducent och guide är några yrken inom resebranschen. Reseledaren tar hand om ett resebolags gäster under semesterresan medan resebyråtjänstemannen arbetar på en resebyrå eller resebolag med att förmedla och arrangera resor.

Som reseproducent arbetar man bland annat med att hitta nya destinationer åt resebyråer och resebolag. En guide informerar om exempelvis en ort, område eller sevärdhet och leder gruppvisningar, stadsvandringar, bussrundturer eller museibesök.

För att arbeta i resebranschen krävs att man är språkkunnig, världsvan och att gillar att arbeta med människor.

  • Arbetsuppgifter

  • Utbildning

  • Framtid

  • Lön

  • Bra länkar

  • Film

Reseledare

En reseledare tar hand ett resebolags gäster under deras semesterresa. Som reseledare kan man antingen resa med turister i grupp på rundresa eller vara stationerad på en ort.

För en reseledare stationerad på en semesterort ingår det i arbetet att finnas till hands för resebolagets gäster på ett hotell eller servicekontor för att informera eller hjälpa till med problem.

I reseledarens arbete kan det till exempel ingå att hjälpa gäster boka hyrbil eller bord på en restaurang. Att informera om aktiviteter och sevärdheter är en annan vanlig arbetsuppgift för reseledaren. Reseledaren leder även utflykter, utfärder och aktiviteter samt sköter transporter till och från flygplatsen. I reseledarens arbetsuppgifter ingår också att hjälpa gäster när problem uppstår. Det kan exempelvis gälla klagomål på hotell eller gäster som blivit utsatta för brott eller behöver uppsöka läkare.

Som reseledare kan man vara inriktad på särskilda aktiviteter som till exempel golf (golfvärd) eller fritidsaktiviteter (aktivitetsledare) eller ta hand om barn. På större reseföretag kan man som reseledare vara inriktad på enbart hotellbokning och ekonomisk redovisning.

Reseledare kan även leda rundtursresor med buss, tåg eller flyg i Sverige eller utomlands. I arbetet ingår då att guida samt ge information om de länder, städer eller miljöer man besöker. Man har det övergripande ansvaret för resan och ansvarar också för att arrangemang och resplanen följs. Den internationella titeln för reseledare som leder rundtursresor är Tour Manager.

Reseledare har ofta oregelbunden arbetstid och det är mycket vanligt att man arbetar kvällar och helger. Det är viktigt att komma ihåg att arbetsförhållandena utomlands ofta är andra än i Sverige.

Som reseledare är det viktigt att man är duktig på språk eftersom man möter många olika nationaliteter och behöver kunna kommunicera med transportföretag, myndigheter på semesterorten. Det är också vanligt att man som reseledare får agera tolk för gäster.

Reseledaryrket är ett serviceyrke och det är viktigt att man gillar att arbeta med människor. Arbetet kräver att man kan handskas med missnöjda gäster på ett professionellt sätt.

Platschef

En platschef har det övergripande ansvaret för verksamheten på ett resemål. I platschefens arbete ingår bland annat att ha kontakt med myndigheter, resebolag och organisationer på orten.

Resebyråtjänsteman

Som resebyråtjänsteman arbetar man på en resebyrå eller hos en researrangör med att förmedla och arrangera resor. Man kan man arbeta med att sälja färdiga paketresor eller skräddarsy resor efter kundens önskemål. I arbetet ingår att informera kunder om resemål, resvägar, priser och hotell samt att boka resor och hotell åt kunden. Resebyråtjänstemannen kan också hjälpa kunden att boka hyrbil eller aktiviteter på resemålet.

Kontakten med kunder kan ske via telefon eller genom att kunden besöker resebutiken. Som resebyråtjänsteman kan man även arbeta på ett callcenter där man enbart har kontakt med kunden över telefon.

Vissa resebyråer är specialinriktade på exempelvis privatresor, affärsresor, gruppresor, konferensresor eller äventyrsresor. En resebyrå kan även vända sig till turister som besöker Sverige. För att arbeta med gruppresor och konferensresor krävs branschkunskap för att tillgodose kundens behov.

En resebyråchef ansvarar för och leder arbetet på en resebyrå. Som resebyråchef kan man även ha det ekonomiska ansvaret för en resebyrå.

Som utbildad resebyråtjänsteman kan man även vara anställd på en reseavdelning på ett större företag och arbeta med att boka resor till företagets anställda.

För att arbeta som resebyråtjänsteman krävs att man är serviceinriktad, flexibel och ansvarsfull. Man bör också vara allmänbildad och ha geografiska kunskaper.

Reseproducent

En reseproducent arbetar på resebyråer och resebolag med att hitta nya destinationer och planera nya resemål. I arbetet ingår att förhandla och skriva avtal med transportföretag, aktivitetsföretag, arrangörsföretag och hotell. Reseproducenten kan också arbeta med att sammanställa resekataloger tillsammans med en reklambyrå. Som reseproducent bör man ha god kännedom om världen och följa trender inom resebranschen.

Som guide informerar man besökare om exempelvis en ort, område eller en sevärdhet. Som auktoriserad guide arbetar man ofta som frilans med olika uppdrag som exempelvis gruppvisningar, stadsvandringar, bussrundturer eller museibesök. Det är viktigt att man som guide är intresserad av att förmedla information och inte är rädd för att tala inför människor. Arbetet som guide kan var säsongsbetonat och vissa kombinerar yrket med en annan tjänst eller yrke.

Om man är intresserad av att arbeta inom resebranschen kan man på gymnasiet välja att studera Handels och Administrationsprogrammet med inriktning turism och resor som finns på flera orter runt om i landet.

Reseledare utbildas av resebolagen. Resebolagens reseledarutbildningar är ofta avgiftsbelagda. Resebolagen rekryterar från reseledarutbilningarna med det är viktigt att komma ihåg att en examen från en reseledarutbildning inte garanterar anställning hos resebolaget.

Inom Yrkeshögskolan (YH) och inom Komvux finns olika utbildningar inriktade på arbete inom resebranschen.

International Association for Tour Managers (IATM) anordnar examination för certifiering som Tour Manager.

Resebyråtjänstemän internutbildas hos researrangörer och på resebyråer. För att bli anställd som resebyråtjänsteman krävs vanligtvis att man har utbildning inom turismbranschen och i datoriserade bokningsystem. Erfarenhet från resebranschen är meriterande och att först arbeta som reseledare är en vanlig väg in i yrket.

Reseguider utbildas i samråd med en lokal guideförening, turistorganisation eller ett utbildningsföretag. För antagning till en guideutbildning krävs vanligtvis att man är minst 20 år och har en godkänd gymnasieutbildning. Man bör ha goda språkkunskaper samt ha erfarenhet av guideyrket och av att leda grupper. För att få kalla sig auktoriserad guide krävs cirka 200 timmars utbildning och att man genomgått ett skriftligt och muntligt auktorisationsprov.

Inom högskolan finns olika utbildningar med olika inriktningar inom turism- och resesektorn. Kandidatprogram i turismvetenskap finns bland annat vid Högskolan i Kalmar, Södertörns Högskola, Karlstads Universitet och Mittuniversitetet. För antagning krävs vanligtvis grundläggande behörighet för högskolestudier med särskild behörighet i matematik, engelska, svenska och samhällskunskap.

Inom Yrkeshögskolan (YH) finns en tvåårig utbildning till reseproducent vid Swedish College of Travel and Tourism i Orsa. De flesta reseproducenter har erfarenhet från resebranschen och de flesta har arbetat utomlands som reseledare.

Enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) lönestatistik från 2016 tjänar en reseledare i åldern 25-39 i genomsnitt 27800 kr/månad medan en reseledare i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 31300 kr/månad.

En resebyråtjänsteman (säljare) i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 25200 kr/månad medan en resebyråtjänsteman (säljare) i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 27400 kr/månad enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) lönestatistik från 2016.

En resebyråtjänsteman (reseproducent) i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 31700 kr/månad medan en resebyråtjänsteman (reseproducent) i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 33900 kr/månad enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) lönestatistik från 2016.

Som turistguide tjänar man i åldern 25-39 i genomsnitt 27800 kr/månad enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) lönestatistik från 2016. En turistguide i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 31300 kr/månad.

Resebyråtjänsteman

Guide