ti20171017

Kock

Kock

En kock planerar, förbereder och tillagar mat. Som kock kan man exempelvis arbeta vid gourmetrestauranger, kvarterskrogar, hotellrestauranger, skolkök, provkök, storkök eller kök ombord på fartyg. Det praktiska arbetet i ett kök sker ofta under tidspress och det är därför viktigt att man som kock är stresstålig. Kockyrket är ett skapande yrke och som kock bör man därför ha ett stort intresse för mat och för att skapa nya maträtter och smaker.
En kock i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 24100 kr/månad medan en kock i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 25700 kr/månad.

  • Arbetsuppgifter

  • Utbildning

  • Framtid

  • Lön

  • Bra länkar

  • Kockar arbetar inom hotell- och restaurangbranschen exempelvis vid storkök och provkök, i butik, eller inom livsmedelsindustrin. Det finns en mängd olika arbetsplatser för en kock allt från en kvarterskrog eller gourmetrestaurang till ett skolkök eller en restaurang ombord ett fartyg.
  • Arbetsuppgifterna varierar beroende på arbetsplats men huvuduppgiften för en kock är alltid att planera, förbereda och tillaga mat.
  • I storkök tillagas vanligtvis ett fåtal rätter i stora mängder medan man på en restaurang tillagar enstaka rätter efter gästernas beställning.
  • En stor del av kockens arbetstid går till att planera och förbereda maten. I ett storkök kan det till exempel innebära det att man skalar rotfrukter eller gör grunder till såser. Vid en restaurang förbereds ingredienserna till rätterna som ska serveras i restaurangen.
  • På en restaurang ingår det vanligtvis också i kockens arbetsuppgifter att lägga upp maten och dekorera tallriken innan servering.
  • På större restauranger som har flera kockar anställda, arbetar kockarna vid olika stationer i köket som till exempel vid fiskspisen eller köttspisen. Det är vanligt att kockarna på en större restaurang har olika befattningar som till exempel souschef eller kökschef. Souschefen är arbetsledare för ett arbetslag medan kökschefen har det övergripande ansvaret i köket. Det är också vanligt att man som kock på större restauranger ingår i ett arbetslag med andra kockar, kallskänkor och serveringspersonal.
  • En viktig del av kockens arbete är att upprätthålla hygienen och att hantera livsmedel på ett korrekt sätt. Det är viktigt att kocken håller arbetsytorna rena och det är vanligt att kocken efter ett arbetspass städar de områden i köket man använt.
  • Idag när en stor del av befolkningen lider av olika slags allergier är det också viktigt att man som kock är medveten om olika födoallergier och att man informerar om de ingredienser man använder i sin matlagning.
  • I arbetet som kock kan det även ingå att göra inköp samt att utforma och planera menyer.
  • En kock som arbetar på ett fartyg kallas kocksteward. I kockstewardens arbetsuppgifter ingår bland annat att tillagning av all maten som serveras ombord samt planering av menyer och proviantering.
  • Arbetet som kock är ofta stressigt och tempot i ett kök är högt. Det är därför viktigt att man som kock är stresstålig och effektiv.
  • Arbetet som kock kan vara påfrestande för kroppen efter som man ståR upp en stor del av arbetstiden. Tunga lyft förekommer även i arbetet.
  • Arbetstiden varierar beroende på arbetsplats, en del kockar arbetar dagtid medan andra arbetar kvällar och helger.
  • Kockyrket är i grund och botten ett skapande yrke och man bör därför som kock ha ett stort intresse för matkultur och för att utveckla nya maträtter och smaker.

  • På gymnasiet finns grundutbildning till kock inom Hotell- och Restaurangprogrammet, inriktning restaurang- och måltidsservice. Det finns även specialinriktningar inom Hotell- och Restaurangprogrammet som till exempel till kocksteward vid gymnasieprogrammet i Sjöintendentur i Göteborg och Helsingborg
  • Utbildning till kock kan även finnas inom Yrkeshögskolan och inom Komvux.
  • Inom högskolan finns utbildning till kock vid Gastronomiprogrammet som till exempelvis finns vid Högskolan i Kristianstad och vid universiteten i Umeå och Örebro (Restauranghögskolan i Grythyttan). Gastronomiprogrammet omfattar vanligtvis 2-3 års studier.

  • Enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) lönestatistik från 2016 tjänar en kock i åldern 25-39 i genomsnitt 24100 kr/månad medan en kock i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 25700 kr/månad.
  • Individuell lönesättning förekommer inom yrket och lönesättning beror ofta på utbildning och erfarenhet.

Referenser:

Arbetsförmedlingen (AMS).

Statistiska Centralbyrån (SCB).