ti20171212

Tillbaka Utbildning & Yrkesinformation Rese- Hotell och Restaurang
Du är här:Hem»Yrkesinformation»Rese- Hotell och Restaurang
Rese- Hotell och Restaurang

Som servitör/servitris eller hovmästare är man restaurangens ansikte utåt och huvuduppgiften är att se till att gästerna blir mätta och belåtna. Servitören/servitrisen tar beställningar och serverar maten. Hovmästaren tar hand om restaurangens gäster men organiserar, planerar och leder också arbetet i matsalen. Tempot på en restaurang är ofta högt och som servitör/servitris och hovmästare bör man därför vara serviceinriktad och stresstålig.
Som servitör/servitris/hovmästare tjänar man i åldern 25-39 i genomsnitt 25800 kr/månad. En servitör/servitris/hovmästare i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 25400 kr/månad.

En kock planerar, förbereder och tillagar mat. Som kock kan man exempelvis arbeta vid gourmetrestauranger, kvarterskrogar, hotellrestauranger, skolkök, provkök, storkök eller kök ombord på fartyg. Det praktiska arbetet i ett kök sker ofta under tidspress och det är därför viktigt att man som kock är stresstålig. Kockyrket är ett skapande yrke och som kock bör man därför ha ett stort intresse för mat och för att skapa nya maträtter och smaker.
En kock i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 24100 kr/månad medan en kock i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 25700 kr/månad.

Idag har resandet blivit en livsstil och vi vill ständigt uppleva nya saker. Om man gillar att resa och att hjälpa andra människor hitta resor och upplevelser är ett yrke inom resebranschen att överväga.

Reseledare, resebyråtjänsteman, reseproducent och guide är några yrken inom resebranschen. Reseledaren tar hand om ett resebolags gäster under semesterresan medan resebyråtjänstemannen arbetar på en resebyrå eller resebolag med att förmedla och arrangera resor.

Som reseproducent arbetar man bland annat med att hitta nya destinationer åt resebyråer och resebolag. En guide informerar om exempelvis en ort, område eller sevärdhet och leder gruppvisningar, stadsvandringar, bussrundturer eller museibesök.

För att arbeta i resebranschen krävs att man är språkkunnig, världsvan och att gillar att arbeta med människor.

Som hotellreceptionist har man som huvuduppgift att finnas till hands för hotellets gäster. I arbetet ingår att checka in gäster när de anländer och checka ut dem när hotellvistelsen är över. Att informera om hotellets service och lokala sevärdheter är andra vanliga arbetsuppgifter. Hotellreceptionisten är hotellets ansikte utåt och i sitt arbete träffar hotellreceptionisten människor från hela världen. Arbetet som hotellreceptionist kräver därför att man är serviceinriktad, stresstålig och har goda språkkunskaper.
En hotellreceptionist i åldern 25-39 i genomsnitt 25200 kr/månad medan en hotellreceptionist i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 27400 kr/månad.

En croupier arbetar vid ett kasino med att leda olika kasinospel som till exempel roulett, poker och blackjack. Tempot vid ett spelbord är högt och arbetet som croupier kräver därför att man är snabbtänkt, stresstålig och har en stor koncentrationsförmåga.
En croupier i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 26200 kr/månad medan en croupier i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 29900 kr/månad.

En bartender arbetar med att blanda drinkar och servera drycker på exempelvis barer, restauranger, hotell och privata tillställningar. Yrket kräver att man är stresstålig, utåtriktad och serviceinriktad. En barista är en kaffebartender som arbetar på exempelvis kaféer med att servera kaffedrycker.
En bartender i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 25800 kr/månad medan en bartender i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 25400 kr/månad.