on20200219

Modell / Mannekäng

Modell / Mannekäng

Mannekäng, fotomodell, reklammodell, peoplemodell, konstnärsmodell och nakenmodell är exempel på olika modellyrken. Mannekänger arbetar med att visa kläder och andra föremål medan fotomodeller, reklammodeller och peoplemodeller poserar för reklamfoto och deltar i reklamfilmer. Konstnärsmodeller eller nakenmodeller poserar som modell för tecknare, målare, skulptörer och konstskolor.

 • Arbetsuppgifter

 • Utbildning

 • Framtid

 • Bra länkar

 • Mannekänger arbetar med att visa kläder, skor, accessoarer eller andra föremål vid modevisningar för återförsäljare, press eller allmänheten. Arbetet som mannekäng vid en modevisning är krävande eftersom tempot vid en modevisning ofta högt med många klädbyten. I arbetet som mannekängen ingår ofta att öva in bestämda rörelsemönster som ska användas under modevisningen på catwalken. Arbetet är ofta säsongsbetonat och många städer har särskilda modeveckor då arbetsbördan för modell/mannekäng är särskilt stor.
 • Som fotomodell poserar man för en fotograf i en studio eller olika inomhus- eller utomhusmiljöer. Fotomodeller används främst för reklamkampanjer eller tidningsreportage men kan även anlitas för reklamfilmer. Arbetet som fotomodell kräver att man klarar att hålla energin uppe vid långa fotograferingar samt att man har ett gott samarbete med fotografen. Arbetet är inte säsongsbetonat utan pågår oftast året om.
 • Många modeller/mannekänger tillhör agenturer som förmedlar och bokar uppdrag åt modellen/mannekängen.
 • För att kläderna ska passa så kräver de flesta designer och modellagenturer att man som kvinnig mannekäng är minst 175 cm lång medan en manlig mannekäng bör vara minst 183 cm lång. Generellt så finns det ingen minimumlängd för fotomodeller men oftast så arbetar en modell både som mannekäng och fotomodell.
 • En modell eller mannekängs utseende, utstrålning och hållning spelar stor roll inom modell och mannekängyrket. Åldern spelar också en stor roll. De flesta kvinnliga modeller/mannekänger är i åldern 16-20 medan manliga modeller kan vara ett par år äldre. Särskilt eftertraktade kvinnliga och manliga modeller/mannekänger kan ha längre modell/mannekängkarriärer. Under 18 år måste man ha målsmans tillåtelse att arbeta som modell/mannekäng.
 • Som modell eller mannekäng måste man vara beredd på att arbeta långtifrån hemorten och utomlands. Arbetsdagarna är ofta långa vilket kräver att man är tålamodig.
 • Många agenturer har även reklammodeller eller peoplemodeller i sina register som används i olika reklamsammanhang då det behövs olika personlighetstyper. Det finns inga särskilda krav på vem som kan arbeta som reklammodell eller peoplemodell förutom att man måste ha utstrålning och kunna föra sig framför en kamera. Väldigt få kan försörja sig på heltid som reklammodell eller peoplemodell utan de flesta arbetar som reklammodell eller peoplemodell vid sidan av sitt vanliga arbete.
 • En konstnärsmodell eller nakenmodell poserar som modell för en tecknare, målare, skulptör eller vid konstskolor. I arbetet ingår ofta att posera naken inför främmande människor. Man måste också klara att hålla sin kropp stilla i olika poser under en kortare eller längre stund. För en kroki (skiss) är arbetspasset ofta kort medan det totala antalet arbetstimmar vid ett uppdrag som innebär att man poserar för en skulptör kan uppgå till 60-80 timmar. Konstnärsmodell eller nakenmodell är vanligtvis ett deltidsyrke och man arbetar man ofta på kvällar och betalas per timme.

 • Det behövs ingen formell utbildning för att få arbeta som modell eller mannekäng. Oftast så får man den träning och erfarenhet som behövs för arbetet via sin agentur.
 • Det finns särskilda kurser för att bli konstnärsmodell eller nakenmodell. Mer information om kurser och utbildningsanordnare finns på Konstmodellernas Yrkesorganisation's (KYO) hemsida.

Missa inte: