ti20190723

Möbelsnickare, Tapetserare

Möbelsnickare, Tapetserare

Möbelsnickare och tapetserare är hantverksyrken inom möbel- och inredningsbranschen.

Möbelsnickaren arbetar med tillverkning, reparering och restaurering av möbler som egenföretagare eller på snickeriverkstäder eller inom möbelindustrin.

Tapetserare är kunniga i olika textila tekniker och arbetar främst med att stoppa och klä gamla och nya möbler.

  • Arbetsuppgifter

  • Utbildning

  • Framtid

  • Lön

  • Bra länkar

Vad gör en möbelsnickare / tapetserare?

En möbelsnickare arbetar med reparering och restaurering av gamla möbler samt tillverkning av nya möblerspecialbeställni. Som möbelsnickare kan man arbeta som egen företagare, på snickeriverkstäder eller inom möbelindustrin.

Verktyg

Möbelsnickaren använder olika slags arbetsverktyg som exempelvis handverktyg och maskiner som sågar, svarvar, hyvlar och borrmaskiner. Möbelsnickare använder även modernaritningsverktyg som CAD-program.

Nytillverkning

Vid nytillverkning kan möbelsnickare arbeta med hela tillverkningsprocessen från att göra ritningar till att sätta ihop möbeln. Det är vanligt att man som möbelsnickare samarbetar med en konstruktör eller formgivare i arbetet med att tillverka nya möbler.

En vardag

Vanligt förekommande arbetsuppgifter för möbelsnickaren kan exempelvis vara att välja ut virke, såga till bitar samt målning och lackering. Som Möbelsnickare är det viktigt att ha kunskaper om olika material och deras egenskaper. Det är även viktigt att behärska olika hantverkstekniker. Vid reparation eller restaurering av gamla möbler är det viktigt att ha kunskaper om äldre hantverkstekniker.

Inom industrin arbetar möbelsnickare bland annat med att ta fram möbelmodeller för serietillverkning. Det är då vanligt att möbelsnickaren samarbetar med formgivare och produktutvecklare. Det är viktigt att komma ihåg att arbetet som möbelsnickare kan innebära att man utsätts för buller, damm och farliga ångor på arbetsplatsen.

En tapetserare är utbildad i olika textila tekniker och arbetar med att stoppa och klä gamla och nya möbler. Som tapetserare kan man vara egenförtagare eller anställd i små företag, butik eller verkstad.

I tapetserarens arbete ingår bland annat att reparera stommar, klä om samt stoppa om möbler, tillskärning, sömnad och dekoration. Vid sidan om tapetseraryrket kan man efter specialutbildningar även arbeta med gardinuppsättningar, rottingflätning eller tillverkning och reparation av markiser och båtkapell.

Tapetserare kan även arbeta inom industrin och då arbetar man ofta bara med en liten del i tillverkningskedjan exempelvis med att klä stoldynor eller soffor och fåtöljer med tyg eller skinn.

Samarbete

Som tapetserare kan man även arbeta med reparation och omklädning av äldre möbler av kulturhistoriskt värde och man samarbetar då ofta med en konservator. Teatrar och operahus är en annan möjlig arbetsplats för tapetserare.

Vid teatrar och operahus arbetar tapetserare bland annat med tillverkning av textil rekvisita. I arbetet kan det ingå att tillverka scenrekvisita som exempelvis dukar, madrasser eller gardiner för en föreställning. Tapetseraren kan även sy scen intäckningar som används för att dölja de delar av scenen man inte vill att publiken ska se.

Hur kan man utbilda sig? 

På gymnasiet kan man utbilda sig till snickare Industriprogrammet med inriktning mot träteknik. Det finns även lokala inriktningar mot möbel- och inredningssnickeri på vissa orter.

Hantverksprogrammet på gymnasiet är ett annat alternativ och inriktningar mot möbelsnickeri, möbel- och inredningssnickeri eller möbel- och träteknik finns på vissa orter. För äldre finns liknande utbildningar inom komvux och inom Yrkeshögskolan (YH).

Carl Malmsten Centrum för Träteknik och Design i Stockholm utbildar möbelsnickare och tapetserare på möbelformgivarlinjen, möbelsnickarlinjen och möbelrestaureringslinjen. Utbildningarna är knutna till Linköpings Universitet och omfattar tre års studier.

Vid Stenebyskolan i Daals Långed i Dalsland finns en treårig utbildning i design och möbelsnickeri samt tvååriga utbildningar i möbelrestaurering, finsnickeri samt trähantverk.

Nyckelviksskolan i Stockholm erbjuder förberedande utbildningar på 1 år inom Tredimensionell form Trä eller alternativt Tredimensionell form Arkitektur och Design.

Utbildningar på 2-3 år inom möbel och inredningssnickeri finns vid Capellagården i Mörbylånga på Öland.

Folkuniversitetet vid Hantverkscentrum i Tibro erbjuder heltidsutbildningar på 2-4 terminer till möbelhantverkare, möbelrestaurerare och tapetserare. Folkuniversitetet har även på andra orter i landet utbildningar inom möbelsnickeri och tapetsering.Vid Hantverk & Design på Nääs Fabriker finns tvååriga utbildningar inom möbelsnickeri och möbeltapetsering. Vid skolan finns även en ettårig Kvalificerad Yrkesutbildning (KY) i möbelsnickeri och möbeldesign.

Tvååriga Yrkeshögskoleutbildningar (YH) i möbeltapetsering eller gustavianskt möbelhantverk finns vid Träakademin vid Höga Kusten.

Antagningskraven samt urvalsprocedurer för utbildningarna varierar. Vid vissa av skolor sker urval med hjälp av arbetsprover, personliga brev eller intervjuer.Man kan även bli möbelsnickare eller tapetserare genom att gå en traditionell lärlingsutbildning.

Efter avslutad utbildning kan man som möbelsnickare eller tapetserare avlägga gesäll- och mästarprov vilket är ett sätt att bevisa sin yrkesskicklighet. Att ha genomgått gesäll- och mästarprov ökar chansen för att få en bra anställning både i Sverige och utomlands.

Enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) lönestatistik från 2016 tjänar en möbelsnickare åldern 25-39 i genomsnitt 25100 kr/månad medan en möbelsnickare i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 26100  kr/månad.

En tapetserare i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 26000 kr/månad medan en tapetserare i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 25600 kr/månad enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) lönestatistik från 2016.

Referenser:

Arbetsförmedlingen (AMS)
Statistiska Centralbyrån (SCB)
Sveriges Tapetserarmästares Centralförening (STC)