on20191016

Tillbaka Utbildning & Yrkesinformation Hantverkaryrken
Du är här:Hem»Yrkesinformation»Hantverkaryrken
Hantverkaryrken

Bagare och konditorer arbetar vid industribagerier, butiksbagerier, mindre bagerier och konditorier med tillverkning av matbröd, vetebröd och bakverk. Bagaren är specialiserad främst på matbröd och vetebröd medan konditorn främst bakar tårtor, finare bakverk och dekorerar bakverk. Idag finns ett ökat intresse bland allmänheten för mat, ekologi och tillsatser i livsmedel vilket har lett till ett ökat intresse för mindre bagerier och företag som bakar efter ursprungliga bakmetoder och använder ekologiska livsmedel. En bagare eller konditor i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 27000 kr/månad. I åldern 40-64 tjänar man som bagare eller konditor i genomsnitt 27500 kr/månad.

Sömmerskor och skräddare arbetar med att sy upp eller göra ändringar på klädesplagg åt en privat person eller ett företag. Traditionellt så arbetar en sömmerska med lätt sömnad medan en skräddare ägnar sig åt tung sömnad. För att få kalla sig skräddare måste man genomgå särskilda skräddarprov. Det finns inga särskilda prov för sömmerskor utan en utbildning från en erkänd hantverksskola räcker. Arbetsplatsen kan vara inom industrin som konfektionssömmerska/skräddare eller på en ateljé. Sömmerskor och skräddare kan även arbeta på varuhus eller i en butik med att göra ändringar på plagg åt kunder. En tillskärare skär utifrån ett mönster ut i tyg de delar som ska sättas ihop till ett klädesplagg. Mönsterkonstruktion kan även ingå i arbetsuppgifterna för en tillskärare. En genomsnittlig månadslön för en sömmerska, skräddare eller tillskärare ligger på ca 26000 kr/månaden.

Möbelsnickare och tapetserare är hantverksyrken inom möbel- och inredningsbranschen.

Möbelsnickaren arbetar med tillverkning, reparering och restaurering av möbler som egenföretagare eller på snickeriverkstäder eller inom möbelindustrin.

Tapetserare är kunniga i olika textila tekniker och arbetar främst med att stoppa och klä gamla och nya möbler.

Guld- och silversmeder arbetar inom metallhantverk och metallformgivning. I arbetet ingår att tillverka exempelvis smycken eller prydnads föremål i guld respektive silver. Reparation eller restaurering av guld eller silverföremål kan också ingå i arbetet.

Som guld- eller silversmed kan man ha egen verkstad. Många guld- och silversmeder driver även butiker i anslutning till en verkstad. Arbetsmarknaden för guld- och silversmeder är idag kärv vilket ställer stora krav på yrkesskicklighet och en förmåga att marknadsföra sig själv.

En guldsmed eller silversmed i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 27800 kr/månad. I åldern 40-64 tjänar man som guldsmed eller silversmed i genomsnitt 28200 kr/månad. För formgivare inom guld- eller silversmide ligger månadslönen något högre.

Som smed arbetar man med att tillverka olika produkter och detaljer i metall. Smedsyrket har tusenåriga anor och är ett av de äldsta yrkena i världen. Idag är smeder en liten yrkesgrupp i Sverige bestående av bland annat konstsmeder, industrismeder och byggnadsmeder. Konstsmeder arbetar med hantverksmässig tillverkning av metallföremål medan byggnadsmeder arbetar inom byggindustrin med byggnadssmide, konstruktionsarbeten och tillverkning. Inom industrin arbetar smeder med tillverkning av olika delar i metall. En smed i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 28900 kr/månad. En smed i åldersgruppen 40-64 tjänar i genomsnitt också 29600 kr/månad. Konstsmeder i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 30400 kr/månad medan konstsmeder i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 35100 kr/månad.

De flesta av oss har någon gång behövt en låssmeds tjänster när vi låst oss ute eller förlorat våra nycklar. En låssmed arbetar bland annat med ersättning, reparation, tillverkning och montering av lås, nycklar och andra säkerhetssystem. Säkerhets rådgivning för företag och kunder ingår ofta i låssmedens arbete. Som låssmed i åldern 25-39 tjänar man i genomsnitt 27800 kr/månad medan en låssmed i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 28200 kr/månad.

Glasmästare, Bilglasmontörer, Processoperatörer, Glasblåsare, Glasgravörer och Glasmålare arbetar alla inom glasbranschen med hantverksmässig eller industriell framställning av glas. Planglas till fönster och bilar samt glasprodukter som glasflaskor och glasburkar tillverkas maskinellt av processmontörer medan glasblåsare, glasgravörer och glasmålare framställer konstglas och bruksglas för hand. Glasmästare arbetar med att skära till glas och montera glas i exempelvis fönster och dörrar. Bilglasmontören är specialiserad på montering och reparation av bilrutor. En glasmästare eller bilglasmontör i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 27300 kr/månad. I åldern 40-64 tjänar man som glasmästare eller bilglasmontör i genomsnitt 29000 kr/månad.  Glasblåsare, glasgravörer och glasmålare i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 27800 kr/månad medan glasblåsare, glasgravör och glasmålare i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 28200 kr/månad.

Sverige är en häst och ridsportsälskande nation vilket medför ett stort behov av yrkesutbildade inom hästskötsel och vård som exempelvis hovslagare. En hovslagare skor och sular samt sköter hästens hovar. Att undersöka och behandla skador och sjukdomar i hovarna kan också ingå i arbetet. Förutom att vara bra på att hantera djur bör man som hovslagare också vara noggrann och hantverkskicklig så att man inte skadar hästens hovar. En hovslagare i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 24100 kr/månad medan en hovslagare i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 23600 kr/månad.

Urmakaryrket är ett anrikt yrke med cirka 500 år på nacken. Urmakare arbetar idag i uraffärer och vid urverkstäder med reparation, underhåll och renoveringar av olika sorters klockor. Butiksurmakare, antikurmakare och prestigeurmakare är några exempel på specialiseringar inom yrket. En urmakare i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 27800 kr/månad medan en urmakare i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 28200 kr/månad.

Sadelmakare arbetar med reparation och tillverkning av läderprodukter som exempelvis sadlar, remmar, selar, väskor, portföljer, sportutrustning, bilklädsel och båtdynor. De flesta sadelmakare är egenföretagare men ett antal arbetar även inom industrin. Många sadelmakare specialiserar sig på ett särskilt område inom sadelmakeriet som exempelvis ridsport, väskmakeri, etuimakeri, ortopedsadelmakeri eller inredningsmakeri. Som sadelmakare tjänar man i genomsnitt 26000 kr/månad.