20200606

Tillbaka Hem
Du är här:Hem»Yrkesinformation»Friskvård och Kroppsvård»Proffessionell idrottsutövare»Professionell idrottsutövare

Professionell idrottsutövare

Professionell idrottsutövare

Det är för många en dröm att kunna leva på att sitt intresse och talang för idrott och under senare år har det faktiskt blivit möjligt för allt fler idrottare, tack vare ökade elitsatsningar, att kunna försörja sig helt på sin idrott.

En professionell idrottare är en idrottsutövare med målet att bli bäst inom sitt område som antingen genom ett kontrakt eller sponsorer kan försörja sig på att träna och tävla inom sin idrott.

 • Arbetsuppgifter

 • Utbildning

 • Framtid

 • Lön

 • Som professionell idrottare har man ofta en talang utöver det vanliga som innebär att man kan försörja sig på att träna och tävla inom sin idrott.
 • Målet för en professionell idrottare är att bli bäst inom sin idrott och man har sannolikt utövat sin sport sedan barn och har genom hård träning utvecklat sin talang. Man kan vara professionell idrottare både inom lagidrotter eller som individuell idrottsutövare.
 • I Sverige förekommer heltidsproffs nästan bara inom hockey, fotboll, handboll, bandy och basket på grund av att dessa idrotter har resurserna som krävs för att kunna idrotta på en proffsnivå. Professionella idrottare förekommer i många andra idrotter som till exempel golf, bordtennis, tennis, skidor och motorsport men i dessa sporter är det vanligare att en idrottare försörjs genom sponsorer.
 • Arbetsuppgifter för en professionell idrottare är förutom själva sportutövandet med träning och tävlingar att ställa upp i reklamsamanhang för sina sponsorer samt att verka som föredöme för till exempel föreningens ungdomslag.
 • En stor del av tiden för professionel idrottare går åt till träning. En elitidrottare tränar många timmar om dagen och tävlingar förekommer på obekväm arbetstid på kvällar och helger. Det är vanligt för idrottare att resa mycket, till tävlingar och träningsläger. Som professionell idrottare måste man också vara beredd på att flytta till annan ort om karriären kräver det.
 • Det är viktigt att komma ihåg att yrket är krävande både fysiskt och mentalt. Det ingår i arbetsuppgiften att kunna hantera offentlig kritik, media, konkurrens, skador och pressen på att prestera.
 • Professionella idrottare har ofta rådgivare eller så kallade managers som hanterar de ekonomiska och juridiska aspekterna av yrket. Oftast är anställsvillkoren sämre för professionella idrottare än för andra yrken och ett kontrakt är inte stensäkert utan kan ibland brytas av olika anledningar.

 • Om man redan på gymnasiet vill starta en elitidrottssatsning så finns det  riksidrottsgymnasier inom olika idrotter på flera platser i landet. Antalet platser är ofta begränsade och de mest talangfulla har förtur.
 • Karriären för ett professionell idrottare är osäker och ibland ganska kort. Det är därför viktigt att man förbereder sig för en alternativ karriär eller rent av skaffar en karriär vid sidan om sitt idrottsutövande eftersom inte alla kan försörja sig helt på sin idrott.

 • Under senare år har antalet professionella idrottare ökat och det har blivit möjligt för allt fler professionella idrottare att försörja sig helt på sin idrott. Trots det så är många elitidrottare fortfarande tvungna att ha ett heltidsjobb vid sidan om.
 • Det finns en relativt stor arbetsmarknad inom idrott så när karriären som aktiv professionell idrottare är slut kan det finnas goda möjligheter att hitta ett annat arbete inom området som till exempel tränare eller lagledare. Andra möjliga jobb är att arbeta inom hälsa och friskvård eller försäljning och marknadsföring. Före detta professionella idrottare har ofta goda möjligheter på arbetsmarknaden eftersom idrottare anses ha många kvaliteer som till exempel disciplin och målmedvetenhet som uppskattas av arbetsgivare.

 • Enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) lönestatestik från 2016 tjänar en professionell idrottsutövare i åldern 25-39 i genomsnitt ca 29300 kr/månad. Men lönen regleras ofta i ett kontrakt och individuell lönesättning är vanligt. Det förekommer stora skillnader i lön mellan olika idrotter och mellan kvinnor och män. Ålder och prestation spelar också in vid lönesättning.

Referenser:

Arbetsförmedlingen (AMS).
Statistiska Centralbyrån (SCB).