on20201125

Tillbaka Hem
Du är här:Hem»Yrkesinformation»Data och IT»Webbdesigner»Webbdesigner

Webbdesigner

Webbdesigner

Webbplatser är idag viktiga plattformer för att kommunicera, presentera och informera via internet.

Som webdesigner skapar man webbplatser åt exempelvis företag och myndigheter.

I arbetet ingår att med hjälp av olika verktyg och tekniker skapa en funktionell och estetisk webbplats utifrån beställarens behov och önskemål.

  • Arbetsuppgifter

  • Utbildning

  • Framtid

  • Lön

Vad gör en webbdesigner?

En webdesigner arbetar med att skapa webbplatser efter en beställares behov och önskemål. Att designa en webbplats innebär att man bygger upp en webbplats struktur och funktion. Som webbdesigner måste man inte bara behärska de verktyg och tekniker som krävs för att producera webbsidor utan man måste även ha känsla för och kunskap om design aspekter som layout, typografi, färg och form.

Program och språk

I sitt arbete använder webbdesignern olika programmeringsspråk som exempelvis JavaScript, HTML, CSS, Javascript, XML och PHP. Webbdesignern använder även olika bildbehandlingsprogram som exempelvis Photoshop, Illustrator och Fireworks samt olika redigeringsprogram för kodning.

Vilka är uppdragsgivarna?

Beställare av en webbsida kan exempelvis vara ett företag eller en myndighet. Syftet med en webbplats är vanligtvis att kommunicera eller informera. Det är också vanligt att webbsidor används för att presentera produkter eller för att presentera företaget eller myndigheten. Försäljning av tjänster eller varor är andra vanliga syften för en webbplats.

Som webbdesigner kan man även arbeta med att vidareutveckla och förbättra webbplatser som redan är i drift.

Vart arbetar man?

Många webbdesigners har egna företag och arbetar som frilansande webbdesigners. Som webbdesigner kan man också vara anställd på större företag eller företag specialiserade på webblösningar. En design- eller reklambyrå är en annan möjlig arbetsplats. På en reklambyrå arbetar webbdesignern ofta i team med projektledare, artdirectors och copywriters vid skapandet av webbplatser.

Utbildning inom webbdesign finns på flera högskolor och universitet samt inom Kvalificerad Yrkesutbildning (KY).

Det finns även flera fristående avgiftsbelagda skolor där man kan studera webbdesign.

Mediaprogrammet på gymnasiet ger en bra backgrund för den som vill studera till webbdesigner på eftergymnasial nivå.

En webbdesigner i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 32900 kr/månad enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) lönestatistik från 2016.

I åldern 40-64 tjänar man som webbdesigner i genomsnitt 39700 kr/månad.

Referenser:

Arbetsförmedlingen (AMS).
Statistiska Centralbyrån (SCB)