Arbetsuppgifter
Framtid
Lön
Bra länkar
Film
Anställningsformerna för en arkitekt kan variera från fast anställning till projektanställning eller som konsult.
En byggnadsarkitekts uppgift är att genom ritningar, texter och modeller utforma ett förslag på konstruktion åt en beställare som tar hänsyn till en rad ekonomiska, tekniska, estetiska och funktionella aspekter. Under arbetet med förslaget diskuteras lösningar med entreprenörer, kollegor och beställaren. När förslaget är färdigt kan man ansöka om byggnadslov hos kommunen. Hur mycket en arkitekt är involverad under själva byggnadsprojektet kan variera från att endast producera ritningarna till att leda och följa arbetet med att uppföra byggnaden.
Ett viktigt arbetsinstrument för en byggnadsarkitekt är till exempel dataprogram för datorstödd konstruktion som CAD.
En fysisk planerare eller planarkitekt planerar ett område. Arbetsuppdrag kan vara att arbeta med översiktsplaner på nya stadsdelar eller detaljplaner av vägar och hus eller upprustning och bevaring av stadsdelar. Andra arbetsuppgifter kan vara bygglovsgranskning samt att informera allmänheten, fastighetsägare och politiker om planer och regler.
Om du vill arbeta som byggnadsarkitekt utanför Sveriges gränser inom EU krävs att din utbildning uppfyller EU:s arkitektdirektiv. För fysiska planerare/planarkitekter finns det inga restriktioner för att arbeta inom EU. ||| Utbildning::
Arkitektutbildningar finns vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm, Chalmers Tekniska Högskola (CTH) i Göteborg, och vid Lunds Tekniska Högskola (LTH). Från och med hösten 2009 finns det även ett arkitektprogram på Arkitekthögskolan vid Umeå Universitet. Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona (BTH) erbjuder ett arkitektprogram inriktat på Fysiskplanerare/planeringsarkitekt.
Utbildningen är på 300 hp och tar ca 4.5 år till 5 år. Många arkitektstuderande tar en eller två terminers uppehåll i sina studier för att praktisera.
Undervisningen vid arkitektprogrammen sker oftast i projektform, vilket innebär mindre föreläsningar och mer övningar och eget arbete. Under utbildningen läses även ämneskurser som till exempel arkitekturhistoria, byggnadsteknik och materialkunskap.
Ansökan: Enligt Universitets- och högskolerådets ansökningstider.
Krav: Grundläggande behörighet med särskildbehörighet i matematik, samhällskunskap, fysik och kemi eller naturkunskap.
Antagning sker via betyg, högskoleprovet eller via arkitektprovet.
Arkitektprovet är ett arbetsprov i två delar utformat genom ett samarbete mellan landets alla arkitektskolor. Arkitektprovet är i första hand en alternativ antagningsväg för den som uppfyller behörighetskraven men som ej har tillräckligt höga betyg eller poäng på högskoleprovet för att antas till ett arkitektprogram men alla som söker till arkitektutbildningar via Universitets- och högskolerådet har möjlighet och erbjuds att göra provet.
Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) Skolan för Arkitektur och samhällsbyggnad.
Chalmers Tekniska Högskola (CTH) Institutionen för arkitektur.
Lunds Tekniska Högskola (LTH) Arkitektskolan och Institutionen för Arkitektur och Byggd Miljö.
Umeå Universitet Arkitekthögskolan.
Blekinge Tekniska Högskola (BTH).
Sveriges Arkitekter.
Arbetsförmedlingen (AMS). Yrkesinformation arkitekt.Sveriges Akademikers Centralorganisation (SACO). Arkitektyrken.
Universitets- och högskolerådet (UHR).
Referenser:
Arbetsförmedlingen (AMS)
Sveriges Akademikers Centralorganisation (SACO).
Sveriges Arkitekter