20170529

Tillbaka Utbildning & Yrkesinformation Arkitektur, Design och Formgivning
Du är här:Hem»Yrkesinformation»Arkitektur, Design och Formgivning
Arkitektur, Design och Formgivning

En dekoratör jobbar i en butik eller för en affärskedja med att skylta och arrangera varor på ett säljande sätt i skyltfönster och i butikslokalen. Huvuduppgiften är att med hjälp av dekorationer, färg, form, text och belysning skapa en miljö och skyltning som ökar kundernas intresse för en vara eller butiksinnehållet och därigenom öka en butikens omsättning. Lönen för en dekoratör ligger mellan 22 000 kr/månad till 28 000kr/månad.

En arkitekt arbetar med att rita och planera byggnader. Att rita byggnader är en av de vanligaste uppgifterna men arkitektyrket är brett och arbetsuppdrag kan även involvera utformning av inredningsdetaljer, stadsplanering, utredningar eller förvaltning.
Ingångslönen för en arkitekt är ca 26 600 kr/mån medan en arkitekt med tio års erfarenhet tjänar ca 32 000 kr/mån.

En modedesigner kan arbeta med att formge klädesplagg, klädmodeller och skapa klädkollektioner. Mönster som finns på olika sorters tyger formges av en textildesigner. En designer inom mode och textil kan vara antingen egen företagare eller vara anställd på ett företag. En drivkraft för många designers inom mode och textil är att genom sina plagg och mönster uttrycka en konstnärlig estetik och därigenom påverka mode och trender. Lönen för en hantverksinriktad designer vid 35 års ålder ligger mellan 20000 och 25000 kr/månad (medianlön). En designer som arbetar som konsult kan tjäna mellan 28000 och 40 000 kr/månad (medianlön).

Vi spenderar en stor del av vår tid inomhus, i våra hem, på jobbet, när vi besöker offentliga byggnader eller roar oss med shopping och restaurangbesök och det är därför viktigt att vår inomhusmiljö är trevlig och funktionell. Att intresset för vår inredning och inomhusmiljön är stort syns inte minst på antalet inredningsprogram i tv-tablån. En inredningsarkitekt arbetar med att planera och utforma vår inomhus miljö så att det uppfyller funktionella och estetiska krav med hjälp av möblemang, färg och form. Inredningsarkitekten kan arbeta med att inreda offentliga miljöer som till exempel butiker, kontor och sjukhus eller bostäder.

Idag omges vi ständigt av information som vi ska tillgodose oss, på internet, via tidningar och broschyrer, förpackningar, film och tv. En grafisk formgivare arbetar med att formge en trycksak, webbsida eller förpackning genom att välja symboler, bokstäver, färger och bilder som gör produkten tilltalande och lättförståelig. En grafisk formigivare tjänar ca 29200/kr månad.

Sömmerskor och skräddare arbetar med att sy upp eller göra ändringar på klädesplagg åt en privat person eller ett företag. Traditionellt så arbetar en sömmerska med lätt sömnad medan en skräddare ägnar sig åt tung sömnad. För att få kalla sig skräddare måste man genomgå särskilda skräddarprov. Det finns inga särskilda prov för sömmerskor utan en utbildning från en erkänd hantverksskola räcker. Arbetsplatsen kan vara inom industrin som konfektionssömmerska/skräddare eller på en ateljé. Sömmerskor och skräddare kan även arbeta på varuhus eller i en butik med att göra ändringar på plagg åt kunder. En tillskärare skär utifrån ett mönster ut i tyg de delar som ska sättas ihop till ett klädesplagg. Mönsterkonstruktion kan även ingå i arbetsuppgifterna för en tillskärare. En genomsnittlig månadslön för en sömmerska, skräddare eller tillskärare ligger på ca 21200 kr/månaden.

Många av de föremål som vi omger oss med och tar som självklara har från början varit en skiss på ett block hos en industridesigner. En industridesigner kan både arbeta som konsult eller inom ett företag med att formge föremål som till exempel bilar, mobiltelefoner eller kaffemaskiner. Huvuduppgiften är att formge en produkt som är både funktionell och har ett tilltalande utseende. Detta innebär att yrket har både tekniska och konstnärliga aspekter. Lönen för en hantverksinriktad designer vid 35 års ålder ligger mellan 20000 och 25000 kr/månad (medianlön). En designer som arbetar som konsult kan tjäna mellan 28000 och 40 000 kr/månad (medianlön).

Som landskapsarkitekt arbetar man med att planera och utforma utemiljön. Detta innebär att en landskapsarkitekt till exempel kan arbeta med att planera och förvalta grönområden i en kommun, planera den yttre miljön när nya stadsdelar byggs eller utreda miljöpåverkan av till exempel vägbyggen. Landskapsarkitekter kan arbeta som konsult eller vara anställd på kommuner och myndigheter. En landskapsarkitekt i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt ca 33100 kr/månaden.