on20201125

Tillbaka Visa artiklar via tagg: pilot
Du är här:Hem»Tag: pilot - Yrken och utbildningar - MittYrke.se

Högst lön har vd:ar, politiker och administrativa chefer. Minst tjänar städare, bygg- och anläggningsarbetare, kassapersonal och restaurangbiträden. Här är Lönesverige 2011.

SCB sammanställer varje år lönestatistik för olika yrkeskategorier. 2011 års siffror visar att vd:ar och verkschefer toppar löneligan i den privata sektorn med i snitt 81.400 kronor i månadslön.

Publicerad i Nyheter

Framtida bristyrke Fler unga måste söka jobb som stridspiloter. Annars är risken stor att det blir pilotbrist om några år. Svårigheterna att rekrytera nya piloter oroar försvarsmakten.

När storfilmen Top Gun var i ropet under det sena 1980-talet blev det en rusning både till biograferna och till stridspilotutbildningen. Men det var längesedan Tom Cruises rollkaraktär Maverick gjorde halsbrytande manövrar högt upp i det blå och nu är tiderna annorlunda. -Det är svårare än vad det har varit.

Under ”Top Gun”-eran på 1980-talet fanns det drag kring yrket. Vi skulle önska att fler sökte det här jobbet,  så att vi får ett bredare urval, säger Anders Silwer, insatschef för Försvarsmakten.

Publicerad i Nyheter

En trafikflygare/pilot arbetar inom den civila luftfarten och planerar och genomför flygningar på uppdrag av flygbolag.

Arbetet som trafikflygare/pilot är ansvarsfullt och säkerhetstänkandet är därför en viktig del av jobbet. Som trafikflygare/pilot kan man arbeta som kapten eller styrman beroende på vilken certifiering och utbildning man har.

Kaptenen och styrmannen delar ofta på arbetsuppgifterna under en flygning men kaptenen har det övergripande och slutgiltiga ansvaret för flygplanet, besättningen och passagerarna.

Publicerad i Pilot (Flygplan)