to20191017

Tillbaka Visa artiklar via tagg: Kultur
Du är här:Hem»Tag: Kultur - Yrken och utbildningar - MittYrke.se

Som tolk arbetar man med kommunikationen mellan människor.

Konferenstolk, kontakttolk, skrivtolk, teckenspråks- och dövtolk är exempel på olika arbetsområden för tolkar.

Publicerad i Tolk

Filmfotografen, filmklipparen/redigeraren, ljudteknikern, ljussättaren och ljusteknikern, rekvisitören, produktionsledaren, regissören och producenten jobbar alla inom Tv- och filmproduktion.

För att arbeta inom Tv- och filmbranschen krävs att man har en stor konstnärlig drivkraft och kreativ kompetens samt en förmåga att arbeta i grupp.

Publicerad i TV / Film-yrken

Sångare, musiker och artister underhåller publik med sång, musik, dans. Arbetsverktyget för sångare är rösten medan olika instrument är musikerns arbetsverktyg. Som sångare och musiker kan man arbeta inom olika genrer som till exempel inom konst-, rock, pop, folk och dansmusik. Operasångare, körsångare, vokalist, musikalartist och revyartist är exempel på olika yrken för sångare. Som musiker kan man arbeta exempelvis arbeta som orkestermusiker, studiomusiker eller solomusiker.
En sångare eller musiker inom konstmusik i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 28800 kr/månad. I åldern 40-64 tjänar man som sångare eller musiker inom konstmusik i genomsnitt 31700 kr/månad. En sångare eller musiker inom populär-, dans- schlager- pop-, rockgenren i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 25800 kr/månad. I åldern 40-64 tjänar man som sångare eller musiker inom populär-, dans-, schlager-, pop-, rockgenren genomsnitt 25700 kr/månad.
En musikal- eller revyartist i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 25800 kr/månad. I åldern 40-64 tjänar man som musikal- eller revyartist i genomsnitt 25700 kr/månad.

Skådespelare gestaltar en roll på scen eller i film- radio- och TV-produktioner. Konkurrensen om arbetstillfällena för skådespelare är stor och det krävs talang, drivkraft och hårt arbete för att lyckas som skådespelare.
En skådespelare i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 30400 kr/månad. I åldern 40-64 tjänar man som skådespelare i genomsnitt 35100 kr/månad.

Publicerad i Skådespelare

En discjockey eller DJ spelar musik i en passande blandning på exempelvis klubbar, restauranger, festivaler eller vid privata tillställningar. Som DJ har som uppgift att ordna en skön stämning och man bör ha känsla för musik och rytm samt kunna kommunicera med publiken.
En discjockey i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 31800 kr/månad. I åldern 40-64 tjänar man som discjockey i genomsnitt 34200 kr/månad.

Publicerad i Discjockey

Journalister arbetar på tidningar, webbtidningar, TV och radio med att rapportera nyheter, göra intervjuer, skriva artiklar och reportage. En stor del av journalistens arbetstid går åt till att leta nyheter samt till att göra research för exempelvis artiklar. Journalisten arbetar ofta under tidspress och det är viktigt att man som journalist kan arbeta självständigt och att man snabbt kan sätta sig in i ett ämne.
En journalist i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 33500 kr/månad. I åldern 40-64 tjänar man som journalist i genomsnitt 38700 kr/månad.

Publicerad i Journalist

Som konstnär har man många olika uttrycksmedel till hands. Man kan arbeta som målare, skulptör, grafiker eller med installationer och olika digitala medier. Många konstnärer är egenföretagare som försörjer sig på att sälja sin konst eller genom att arbeta på uppdrag av exempelvis kommuner eller landsting.
En konstnär i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 30400 kr/månad. I åldern 40-64 tjänar man som konstnär i genomsnitt 35100 kr/månad.

Publicerad i Konstnär

Dansare är ett konstnärligt yrke där kroppen är arbetsredskapet. Som dansare använder man sin kropp och rörelsemönster för att uttrycka känslor eller händelser för publiken. Klassisk balett, modern fridans och show- och jazzdans är exempel på olika dansformer. För att lyckas som dansare måste man ha en stor talang och drivkraft samt vara beredd att träna hårt i åratal.
En dansare i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 25800 kr/månad. I åldern 40-64 tjänar man som dansare i genomsnitt 25700 kr/månad.

Publicerad i Dansare

Copywritern arbetar med idéer och text inom reklam och media. Huvuduppgiften för en copywriter är att formulera sig kärnfullt och intresseväckande. Som copywriter kan man vara egenföretagare eller arbeta på en reklambyrå eller på ett företags eller en organisations marknadsförings- och informationsavdelning.
En copywriter i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 37000 kr/månad. I åldern 40-64 tjänar man som copywriter i genomsnitt 43400 kr/månad.

Publicerad i Copywriter

Bibliotekarien arbetar vid folk-, skol-, sjukhus-, vetenskapliga- och företagsbibliotek med utlåning av böcker och med kvalificerad informationssökning för biblioteksbesökaren.

Bibliotekarien har en viktig roll i samhället som informations- och kulturförmedlare och genom att öka intresset för att läsa och för att söka kunskap i litteraturen bland allmänheten men särskilt bland minoritetsgrupper samt barn- och ungdomar.

Publicerad i Bibliotekarie

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL